fbpx
Oei voor Groei
Delen is creëren

Crisis? Luister naar je hart, kies bewust en ga op pad!

Crisis – in welke vorm dan ook – zorgt voor onzekerheid. Wat ik merk is dat veel mensen blijven zitten in energieslurpende situaties en vluchten in (schijn-)zekerheden. In mijn coachpraktijk, maar ook in mijn directe omgeving zie ik dat de economische crisis als reden wordt gegeven om een beslissing uit te stellen uit angst voor onzekere tijden. Vaak gaat het om een baan die al tijden niet meer inspireert, om een scheve work-/life- balans of om een ongelukkige relatie in werk of privé. Bagatelliseren van de eigen situatie ligt dan op de loer. ‘Ik moet toch mijn hypotheek betalen’ of ‘er zijn ergere zaken’ hoor ik dan bijvoorbeeld. Beiden natuurlijk waar en een lichamelijke en financiële gezondheid zijn belangrijk, maar wat is de prijs van lijdzaam te blijven zitten in een situatie die meer energie kost dan geeft?

Emotionele uitputting in de vorm van continue stress of een burn-out liggen op de loer.  Vaak tegen beter weten in probeert men het beste er van te maken of vlucht men in droomwerelden of genotsmiddelen. Ik ken mensen die pijn proberen te verdringen door zich groot te houden of angst weg relativeren, maar ook mensen die vluchten in ‘pijnstillers’ zoals party’s, drank, en virtuele werelden, zoals gaming en the World Wide Web. Niet dat ik iets tegen een van die middelen heb – ik kan er ook van genieten, maar dan wel met mate. Vluchtgedrag is geen duurzame oplossing om een energielek weg te nemen. Uiteindelijk leidt het weglekken van energie tot uitputting van lichaam en geest en als je verslaafd raakt aan een genotsmiddel, mogelijk ook nog tot financiële uitputting.

Mensen nemen te weinig tijd om naar de essentie te gaan en zowel met hart als hoofd te luisteren en ten volle voor zichzelf te kiezen. Waar ligt je echte pijn en verlangen? Stel jezelf eens die vraag en schrijf je antwoord op. Lees deze terug en stel je nogmaals de vraag en formuleer opnieuw je antwoord. Wees niet te snel tevreden en herhaal dit proces totdat je pijn en verlangen op hartsniveau voelt. De ogenschijnlijke pijn van het vastgeroest zitten in een baan kan zomaar een manifestatie zijn van de innerlijke pijn om niet te kunnen leven naar wie jij bent. Hoe zou het voelen als jij je talenten mag leven om je persoonlijke missie te verwezenlijken? Voel je pijn en verlangen en accepteer dat het er mag zijn. Acceptatie is de bron van rust en de eerste stap naar transformatie.

Luister naar je hart, kies bewust en ga op pad. Wat is je hoger en gewaagd doel? Welke kernwaarden en kwaliteiten zet je in? Welke stappen kun je nu al zetten? Dit is de essentie van veel mijn coachtrajecten. Door bewust te worden van wie je bent, wat je wilt, kunt en besluit neem je persoonlijk leiderschap voor je leven. De kunst is om hart en hoofd met elkaar te verbinden. Of zoals ik in een eerdere blog schreef ‘Als de Olifant en haar Berijder elkaar tegen werken is het moeilijk je doel te bereiken’. Onthoud ook dat het pad belangrijker is dan de bestemming of zoals ik onlangs hockeyer Floris Evers tijdens een presentatie over de zilveren Olympische reis van het Nederlands hockeyteam hoorde verwoorden: ‘De reis was belangrijker dan de prijs.’

Tenslotte nog een paar praktische do’s en don’ts:

  1. Breng je drijfveren, talenten en energiegevers in kaart: Hulp nodig? Het Odin Develoment Compass is een unieke gedrags- en drijfverentest die hier prima geschikt voor is en onderscheid maakt tussen natuurtalent en kwetsbare kwaliteit.
  2. Creëer je persoonlijke missie en visie: Waarvoor ben jij op aarde? Durf out-of-the box te dromen en maak je niet kleiner dan je bent.
  3. Think big, act small: Zie het grote plaatje, maar start met wat je nu al kunt
  4. Omring je met een inspirerend team: Wil niet alles alleen doen; Focus op waar jij goed in bent; Delen is vermenigvuldigen.
  5. Laat je coachen: Soms heb je nieuw inzichten of een duwtje nodig om de volgende stap in je professionele of persoonlijke ontwikkeling te zetten. Een professionele coach kan je hierbij helpen.
  6. Geef niet te snel op en vier je successen: Succes is niet het einde, falen is niet fataal het is de moed om door te gaan die telt…

Kortom, luister naar je hart, kies bewust en ga op pad. Doe je dit niet, dan ligt uitputting op de loer…

Wat weerhoudt jou om jouw hart te laten spreken?
Like, Tweet, Share deze pagina en laat een reactie achter.

Laat een reactie achter:

>