fbpx
Oei voor Groei
Delen is creëren

Diepgaande ODC teamanalyse versnelt teamontwikkeling

Op weg naar een high-performing teamOp weg naar een high-performing team?

Willen jullie…
  • als team ontwikkelen naar een high-performing team binnen haar taak en context?
  • inzicht krijgen in welke ontwikkelfase jullie team verkeert en wat dit van een ieder vraagt?
  • persoonlijke en gemeenschappelijke talenten, drijfveren en competenties binnen het team ten volle benutten en elkaar in ieders kracht zetten?
  • alert zijn op kwetsbare kracht en valkuilgedrag van het team en hoe hierop te anticiperen?
  • de patronen en groepsdynamiek binnen het team begrijpen?
  • als team samenwerken met een gezonde balans tussen bezieling en zakelijkheid?
  • in werkelijke dialoog gaan over wat ertoe doet?

…dan is een teamanalyse op basis van het ODIN Development Compass (ODC) een mooie start. Een diep, simpel en snel instrument om jullie team verder op weg te helpen richting een high-performing team gebruikmakend van ieders natuurtalenten.

Met het ODC krijgt u een diepgaand en betrouwbaar inzicht in de aanwezige talenten en ontwikkelpotentieel van jullie team, maar ook in de kwetsbare kracht met bijbehorend valkuilgedrag.

Door met het team hierover in dialoog te gaan binnen de context waarin het zich bevindt ontstaat er ruimte voor verdere teamontwikkeling of een adequate teamsamenstelling.

Een MT in het hoger onderwijs ging onder mijn begeleiding met elkaar in dialoog op basis van analyse van hun teamprofiel. Het team werd hierin bewust dat elk teamlid onder druk zich terugtrok in haar eigen moestuin, controlerend gedrag ging vertonen en energie ging verliezen. Ook werd duidelijk dat de teamtaak wel duidelijk was, maar een gedeeld teamdoel ontbrak. In de sessie spraken de teamleden af om het voorbeeldteam van het instituut te worden, gemeenschappelijke clusterdoelen te stellen en elkaar in hun kracht te zetten. Dit lonkend perspectief gaf veel energie, omdat het paste bij hun drijfveren. Paar weken later hoorde ik van de clustermanager dat taken herverdeeld waren op basis van talent en ontwikkelpotentieel en dat er nu begroot en gestuurd werd op clusterniveau in plaats op vakgroepniveau waardoor de individuele teamleiders nu van elkaar afhankelijk zijn en elkaar opzoeken voor gedeelde oplossingen.
 

 

Het teamprofiel wordt opgebouwd uit individuele ODC-metingen van de teamleden. Deze worden voorafgaand aan de teamsessie individueel met de teamleden besproken. Deze persoonlijke terugkoppeling in de vorm van een coachgesprek is al een kado op zichzelf voor verdere persoonlijke en professionele ontwikkeling.
 

 

“Voordat ik, als individu, aan ons teamontwikkelingstraject begon had ik de neiging om het stokken van voortgang in de schoenen te schuiven van de “werkwijze” van de ander. “Waarom gebeurt iets niet op de juiste (mijn) manier”, “hoe kunnen we nu verder komen als hij/zij…”, “het is toch logisch dat…”. 

Vanaf de eerste bijeenkomst wist jij deze gedachtes en aannames te torpederen. Je creëerde een omgeving waarin vertrouwen op en inzicht in elkaars handelen en kwaliteiten de boventoon voerde. Door ons kennis te laten maken met ons eigen (en elkaars) potentieel, met elkaars (en onze eigen) valkuilen, is zichtbaar geworden dat we de enorme kracht die in onze organisatie schuilt nog veel beter kunnen inzetten. 
Processen en rollen worden tegen de (potentiële) kracht van het individu en de organisatie gehouden om deze zo goed mogelijk te benutten.

Uiteraard is het omvormen naar deze manier van werken niet van vandaag op morgen geïmplementeerd en zullen we het hierbij ook nog wel eens in oude valkuilen stappen, maar hoe je in deze, relatief, korte periode onze blik op onze gebruikelijke werkwijzen en ingeslepen patronen zo hebt kunnen omvormen naar een gezamenlijk potentieel overtreft mijn verwachtingen. Heel veel dank daarvoor.”
 

 

Voorbeeld Teamprofiel

 

Laat een reactie achter:

>