fbpx
Oei voor Groei
Delen is creëren

Deel 4 – Observeer, ervaar, geniet en leer

Ervaar, geniet en leer
In deel 3 van de inspiratiereeks ‘Op weg naar persoonlijk leiderschap‘ ben jij op reis richting jouw lonkend perspectief gegaan. In dit afsluitende deel krijg je tips om te ervaren, te leren en te genieten van jouw reis.
Vaak begint men met goede moed aan een verandering, maar weet men dit niet vast te houden, waardoor teleurstelling ontstaat, kostbare energie verloren gaat en de drempel voor een volgende poging hoger wordt.
Vaak geeft men te snel op, omdat de opbrengst nog onvoldoende wordt ervaren en de comfortzone blijft trekken.
Hopelijk heb jij al vruchten kunnen plukken op jouw weg naar jouw lonkend perspectief, zodat jij de motivatie voelt om voort te gaan. Maar misschien ook is de weg moeizaam en is het voor jou nog niet altijd even duidelijk wat het jou oplevert. Geef niet op, dit hoort bij het proces. Zoals in het vorig deel beschreven zijn de eerste twee fasen het moeilijkst: de fase van loslaten en niet-weten. Wanneer jij de moed toont om te volharden kom je in de meer energiegevende fasen van creëren en het ervaren van een nieuw begin.
Blijf focussen op de kans en het lonkend perspectief. Dit is waar je het voor doet. De kans om te ontsnappen uit een onbevredigende situatie en op reis te gaan naar een bestemming waarin jij meer flow en geluk ervaart.
Oefening:
 1. Wat is het verhaal waarin jij verstrikt bent?
 2. Wat is de onderliggende kans?
 3. Welk besluit neem jij?
 4. Welke actie(s) vraagt dit van jou?
Houd er rekening mee dat je veel afleiders op je weg ontmoet en dat de beloning voor het loslaten en het lonkend perspectief soms heel erg ver weg lijken. Bekende afleiders zijn de waan van de dag, appel die anderen op jou doen en vanzelfsprekend de verleiding om terug te vallen in jouw oud patroon. Deze heeft nog altijd haar voordelen en aantrekkingskracht, want anders had jij al lang opgegeven. Besef je dat de nadelen van dit patroon echter nu groter zijn dan de voordelen en dat het vasthouden aan het patroon de kans waarvoor jij gaat in de weg staat.
Vermijd daarbij de valkuilen die in het vorig deel zijn beschreven en ga niet te hard en geforceerd werken om het beoogde resultaat te behalen. Het gras groeit niet harder door eraan te trekken. Geef aandacht aan dat wat je tegenkomt en vraag jezelf ten diepste wat het nodig heeft. Verlies daarbij de werkelijke kans niet uit het oog.
Enkele tips die wel werken (ontleend aan het gedachtengoed van Theory U):
 • Luister diep naar jezelf (en anderen) en naar wat zich wil aandienen
  Je kunt luisteren op verschillende niveaus. Op niveau 1 luister jij naar wat jijzelf wil horen vanuit routine. Je luistert niet echt, maar downloadt datgene wat je gewend bent. Op niveau 2 luister jij naar jouw opvatting, maar is er geen ruimte voor andere perspectieven. Dit leidt veelal tot een (innerlijk) debat. Op niveau 3 ben jij in staat te reflecteren en jouzelf te zien als onderdeel van een geheel. Reflecterende vragen helpen hier om begrip en verbinding te vergroten. Op het diepste niveau luister je naar je authentieke ik. Op deze plek van luisteren luister je naar wat zich wil aandienen en geef je jezelf over aan als wat vanzelf opkomt, meestal zonder dat je dit van te voren hebt kunnen bedenken. Wij luisteren meestal op niveau 1 en 2, maar je kunt jezelf trainen om meer op niveau 3 en 4 te gaan luisteren.

Oefening: Houd gedurende een aantal weken dagelijks bij hoeveel procent van de tijd jij op welk niveaus jij hebt geluisterd.

 • Observeer vanuit een open geest, open hart, open wil en stap in de toekomst

  In het verlengde van de niveaus van luisteren en een belangrijk fundament bij het oplossen van complexe situaties is het doorlopen van het U-proces dat vraagt om een open geest, een open hart en een open wil
  Theory U

  Observeer vanuit een open geest, open hart en open wil en stap in de toekomst

  • Afdalen naar de bodem van de U: Observeren, observeren en nog eens observeren. Stel jouw oordeel uit en download niet langer het bekende en verwachte, maar dompel jezelf onder in plekken met het grootste potentieel, in kwesties die het belangrijkste zijn voor de situatie waarmee je je geconfronteerd ziet.
  • Op de bodem van de U: Trek je terug en overdenk alles: geef je innerlijk weten de kans zich te manifesteren. Zoek in je diepste binnenste die stilteplekken van waar het innerlijke weten naar boven kan drijven. Hier overdenk en deel je alles wat je geleerd hebt door dien intense vorm van luisteren en vraag je je af: Wat wil zich hier manifesteren? Hoe verhoudt zich dat tot het vervolg van de reis? en Hoe kunnen we deel worden van het toekomstverhaal in plaats van vast te houden het verhaal uit het verleden?
  • De reis terug omhoog langs de rechterpoot van de U: Handel spontaan. Onderzoek al doende de toekomst. Ontwikkel een prototype waarbij de toekomst wordt geëxploreerd door kleine, snelle en spontane activiteiten. Zo’n prototype genereert snelle feedback van alle belanghebbenden en stelt je in staat je idee te ontwikkelen en uit te werken.
 • Experimenteer, ervaar en leer
  Bewustzijn zonder actie geeft geen beweging. Dus reis langs de rechterpoot van de U naar jouw lonkend perspectief door te experimenteren met kleine stapjes, te genieten van succesmomentjes en te leren van gebeurtenissen die om aanpassing van de weg vragen.

Kortom, verandering vraagt om diep luisteren naar wat zich wil aandienen. Anders raak je verstrikt in ‘the same old story’ en blijft het bij het ‘fixen’ van steeds terugkerende problemen.

Dit was voorlopig het laatste deel van de serie ‘Op weg naar persoonlijk leiderschap’. Hopelijk heeft deze blogreeks jou aangemoedigd om op reis te gaan. De reis van de held richting een lonkend perspectief. Waarin jij meer resultaat met minder moeite en meer flow en plezier ervaart.

Ik nodig jou uit om te reflecteren op jouw reis tot nu toe:

 1. Wat heb jij opgemerkt over jezelf?
 2. Wat was het meest verrassende of onverwachte tot nu toe?
 3. Wat raakte jou persoonlijk?
 4. Wie/wat zijn jouw belangrijkste helpers op jouw reis tot nu toe?
 5. Waar voel jij jouw toekomst?
 6. Wat frustreert jou het meest?
 7. Wat geeft jou de meeste energie?
 8. Gegeven bovenstaande: welke vragen heb jij nu jezelf te stellen?

Voor Oei voor Groei is het zijn missie om mens en organisatie op deze mooie, maar ook vaak spannende en moeilijke reis te begeleiden. Door je te ondersteunen bij het doorlopen van de U,  je te verbinden aan een lonkend perspectief en jou te begeleiden bij het doorlopen van de transitiefasen op jouw reis. Zowel via individuele als groepsbegeleiding.

Meer weten?

 

Hoe heb jij de inspiratiereeks ervaren? Laat het mij weten. Dit kan door hieronder een reactie achter te laten of door een persoonlijke mail te sturen naar info@oeivoorgroei.nl

 

Laat een reactie achter:

>