fbpx
Oei voor Groei
Delen is creëren

Deel 1- Creëer een lonkend perspectief

De beste manier om je toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren – Stephen R.Covey

Deel 1 van de inspiratiereeks ‘Op weg naar persoonlijk leiderschap’ gaat in op het bepalen van het reisdoel.

Creëer een lonkend perspectiefVeranderen en ontwikkelen van persoonlijk leiderschap vraagt om een lonkend perspectief. En een urgentie of verlangen. Zonder urgentie of verlangen kom je moeilijk in beweging en zonder lonkend perspectief waaraan jij je wilt verbinden is het moeilijk richting te bepalen. Beweging vraagt om iets aan de huidige situatie te veranderen en betekent veelal het stappen uit de comfortzone. Wat levert de huidige situatie jou op en wat kost het je? Is het voor jou de moeite waard om in beweging te komen? Verandering gaat gepaard met het doen van een offer, het loslaten van iets wat je – bewust of onbewust – koestert. Denk bijvoorbeeld aan het loslaten van (vermeende) zekerheden en verantwoordelijkheden. Durf jij de baan of relatie waarin jij niet gelukkig bent los te laten zonder te weten wat je hiervoor terugkrijgt? Of hoe zou jij je voelen als jij jouw werk slechts voor 80% van jouw kwaliteitsmaatstaf zou inleveren, omdat de werkdruk hoog is? Dit is meestal niet eenvoudig, want anders had je dit al lang gedaan. En wanneer je de moed hebt verzameld om los te laten, dan kom je in een fase waarin je niet precies weet waar het eindigt en wat je ervoor terugkrijgt. Deze niet-weten fase die voor veel mensen het lastigst is, vraagt om volharding en het focussen op jouw lonkend perspectief. De reden waarom jij op reis bent gegaan.

Besteed daarom tijd en aandacht om een voor jou betekenisvol en lonkend perspectief te creëren. Hoe aantrekkelijker deze bestemming voor jou is des te meer je bereid bent jouw offer te doen en te volharden in de lastige niet-weten fase. Werken aan jouw lonkend perspectief is een proces en vraagt ruimte, tijd en aandacht. Je moet het kunnen voelen, jezelf eraan willen verbinden, zodat het als een poolster en kompas kan dienen om jouw richting te geven. Het lonkend perspectief is dus meer dan een rij abstracte woorden en zinnen, waar niemand warm of koud van wordt, zoals helaas veel missie-, visie- en veranderstatements ervaren worden. De stap van het creëren van een lonkend perspectief komt overeen met de tweede van Covey’s zeven eigenschappen van effectief leiderschap: Begin met eind voor ogen.

Een mindmap of een moodboard is een praktisch instrument voor het creëren van een eerste versie van jouw lonkend perspectief. Gebruik bijvoorbeeld hiervoor onderstaande mindmap. Neem hierbij de tijd en ruimte om te dromen over waar jij naar toe wil bewegen. Bijvoorbeeld middels een meditatie, een boswandeling, of alles wat jou helpt om met jouw aandacht naar binnen te gaan en toegang te krijgen tot jouw diepere verlangens en onbewuste weten. Ook een talenten- en drijfverentest zoals de ODC-meting helpt om bewust te worden van jouw energiegevers en -slurpers.

Wat is jouw lonkend perspectief?

 

Scherp jouw lonkend perspectief in iteraties aan zodat het voor jou gaat leven. Ga erover in dialoog met jouw partner, familie, vrienden of naaste collega’s. En wees bewust waar het bij jou gaat sprankelen. Scherp jouw lonkend perspectief aan met beelden, woorden en symbolen waar nodig.

Vat jouw lonkend perspectief samen in een kort maar krachtige persoonlijke statement die de essentie aangeeft van jouw persoonlijke reis. Wat is de essentie van de beweging die jij wilt maken? Een effectieve mantra is er een die treffend voor jouw situatie is, de essentie raakt en makkelijk te herinneren en dus op ieder moment oproepbaar is. Spreek deze mantra dagelijks uit en ervaar wat dit met jou doet. Maak de mantra’s persoonlijk zodat deze voor jou werkt. Voorbeelden van mantra’s:

  • ‘Ik ben wie ik ben en… leef in volledige vrijheid’ of’… stel mijn eigen grenzen’ voor iemand die zich te afhankelijk of nooit goed genoeg voelt danwel moeite heeft met grenzen stellen.
  • ‘ik ben bewust van mijn talenten en zet deze ten volle in’ voor iemand die ervaart dat zijn/haar talenten niet tot uiting komen.
  • ‘ik werk en leef in rust en ruimte’ voor iemand die niet meer vol stress wil leven

Creëer een symbool om jou te helpen herinneren aan jouw lonkend perspectief. Soms heb je het nodig om herinnerd te worden aan waar je het allemaal voor doet. Om te voorkomen dat je opgeeft en weer terugkeert naar je comfortzone en oud gedrag helpt dit symbool om je weer met jouw lonkend perspectief te verbinden. Een ieder kan op zijn eigen manier hier vormgeven. Voorbeelden van symbolen die mijn coachees helpen koers te houden: een visueel moodboard, een persoonlijke mantra op een zichtbare plaats op de werkplek, een screensaver op de computer met een speciale foto, eigen kunstcreaties als schilderijen of beeldhouwwerken, of een speciale steen die in de broekzak wordt gedragen.

In deel 2 uit de serie ‘Op weg naar Persoonlijk Leiderschap’  gaan we in op de volgende stap om richting lonkend perspectief te bewegen: ‘Verken de weg en wees je bewust van de obstakels.’ Meld je hieronder aan voor de inspiratiereeks en ontvang automatisch de volgende delen. Deel deze pagina wanneer jij ook anderen hun lonkend perspectief wenst.

Laat een reactie achter:

>