fbpx

Maak een persoonlijk actieplan

Nu je in kaart hebt gebracht hoe het met je gaat en wat je grootste energiegevers en energievreters zijn is het tijd om je te verbinden met de onderliggende urgentie en/of verlangen van jouw gewenste verandering.

Want zonder urgentie of verlangen is de kans dat een verandering slaagt klein. Veranderen is namelijk niet altijd even eenvoudig, want anders had je dit al lang gedaan. Het vraagt dus op sommige momenten om experimenteren met nieuw gedrag en volharding. Verbinden met de urgentie of het verlangen zorgt ervoor dat je dit gaat doen.

Verandering is een constante in het leven. Toch is het vaak een bron van angst en onzekerheid. Maar wat als we verandering eens als een boekhouder zouden bekijken? Met een persoonlijke veranderboekhouding, om precies te zijn.

Het idee is simpel. We maken een balans op van de potentiële 'winsten' en 'verliezen' van een beoogde verandering. Wat winnen we als de verandering succesvol is? En wat voelen we als een mogelijk verlies? Dit inzicht kan je helpen een weloverwogen keuze te maken en het kan je ook helpen om je mentaal voor te bereiden op de mogelijke uitkomsten.

Stel, je overweegt van baan te veranderen. Als het lukt, kan je winst zijn: een hoger salaris, meer voldoening, betere werktijden, en meer kansen voor groei. De mogelijke kosten zijn wel: de inspanning die je ervoor moet doen, het opgeven van de veiligheid van je huidige baan, de comfort van het bekende, of bepaalde voordelen die je huidige baan biedt.

De gepercipieerde winst als de verandering niet slaagt (of er zelfs niet aan te beginnen): het behoud van het bekende, geen gevoel van ongemak en mogelijkheid van afwijzing. Mogelijk verlies is wel: het gevoel van mislukking, de tijd en energie die je erin hebt geïnvesteerd en nog steeds moeten werken in een context die geen energie meer geeft. 

Een persoonlijke veranderboekhouding kan je inzicht geven in de mogelijke gevolgen van veranderingen, en kan je helpen om zowel de positieve als de negatieve aspecten te erkennen. Het maakt je bewust van zowel de stimulerende als remmende kracht van verandering en kan je moed geven om uit je comfortzone te stappen en veranderingen te omarmen, met een beter begrip van wat er op het spel staat. Verandering is niet altijd gemakkelijk, maar met de juiste mindset en voorbereiding, kan het een krachtige motor zijn voor persoonlijke groei en verbetering.

Laat een reactie achter:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>