fbpx
Oei voor Groei
Delen is creëren

Ontdek je persoonlijke missie en geef richting aan je leven

  Veel mensen worstelen met het helder krijgen wat zij echt willen waardoor zij moeite hebben met het richting geven aan werk en leven.
  Gevolg is dat zij zich laten leiden door de waan van de dag en wat de omgeving van hen vraagt. Vaak gaat dit ten koste gaan van intrinsieke motivatie en het weglekken van energie. Op termijn kan dit leiden tot stress en andere vormen van uitputting. In mijn coachpraktijk en daarbuiten kom ik vele voorbeelden tegen: professionals en leidinggevenden die tegen een burn-out zitten omdat zij geen grenzen kunnen stellen bij gebrek aan helderheid over hun eigen te volgen koers, maar ook zelfstandigen en interimmers die worstelen met het zichzelf profileren en positioneren op basis van wat hen uniek maakt nu het werk niet meer vanzelf naar hen toekomt.

  Zonder persoonlijke missie is het moeilijk richting te geven en echte keuzes te maken. Op het moment dat deze wel helder is fungeert deze als een poolster of kompas waaraan je je koers en besluiten kunt ijken. Alles lijkt dan opeens op zijn plaats te vallen. Je ziet kansen en mogelijkheden op je weg die je anders over het hoofd zou hebben gezien. Herken jij die momenten?

  Het bepalen van je persoonlijke missie gaat hand in hand met het ontdekken van je natuurtalent. Wees je er van bewust dat jij met een uniek talent geboren wordt en deze pas kunt vertalen naar een persoonlijke missie wanneer je met aandacht naar binnengaat en toegang tot het persoonlijk onbewuste krijgt. Dit kan wezenlijk iets anders zichtbaar maken dan wanneer je alleen naar het gedrag van mensen kijkt. Gedrag (top van de ijsberg) wordt namelijk bepaald door drijfveren en overtuigingen die in het onbewuste deel liggen onder het watervlak van de ijsberg. Voorbeeld:

  Talent is niet noodzakelijk hetgeen waar je goed in bent. Door aangeleerd gedrag kun jij namelijk kwaliteiten ontwikkelen, maar onder druk kost het energie en vertoon je valkuilgedrag. Iemand kan bijvoorbeeld analytisch heel goed lijken, maar onder grote druk angstig en perfectionistisch gedrag vertonen. In coaching kan onderzocht worden waar dit gedrag vandaan komt, wat het hem heeft gebracht, wat het nu kost en hoe hiermee om te gaan. Als ‘de analist’ je natuurtalent is, dan zal dit niet zo gauw gebeuren en kost analyseren en structureren geen energie.

  Persoonlijke missie is iets van binnenuit en heeft niets te maken met geld, status en omgeving. In ons leven staan we voortdurend bloot aan verwachtingen van de buitenwereld. Dit begint al in je kinderjaren met de opvoeding door je ouders. Hierdoor ontwikkel jij patronen die jou beschermen tegen angst, pijn en verdriet. Ouders kunnen je bijvoorbeeld ‘pushen’ om een goed betaalde baan met een hoge maatschappelijke positie te krijgen. Jij kunt dan het patroon ontwikkelen om altijd maar hard te blijven leren en werken, zodat jij door je ouders geaccepteerd wordt. Het verkrijgen van zo’n positie is dan niet je persoonlijke missie. Het kan zomaar zijn dat jouw talent en persoonlijke missie op een heel ander vlak ligt, bijvoorbeeld door fotografie alle mooie dingen in de wereld vast te leggen en te vieren.

  Wat als jij je persoonlijke missie en uniek talent gaat leven? Kies jij om de mogelijkheden te zien? Geloof je echt dat deze er zijn? Durf jij jouw wolf in de ogen te kijken?

  Er zijn vele instrumenten die jou kunnen helpen om jouw uniek talent en persoonlijke missie helder te krijgen.
  Bijvoorbeeld:

  • Biografisch nagaan wat de rode draad is in je leven wat betreft energiegevers: wat zijn de momenten waar jij trots op bent en die jou nauwelijks moeite hebben gekost?
  • Talenten en drijfverentest doen die het verschil tussen natuurtalent en aangeleerde kwaliteiten zichtbaar maakt. De ODC-test is een krachtig en bewezen instrument hiervoor.
  • Naar je ‘stille midden’ gaan en het onbewuste het antwoord laten geven. Door middel van meditaties en visualisaties breng je je aandacht naar je ‘zijn’ en kan je het onbewuste antwoord geven op wezenlijke vragen zonder dat je hoofd er zijn verhaal van maakt.

  Neem ik mijzelf als voorbeeld dan ben ik tijdens een van mijn coachingsopleidingen via een visualisatie achter mijn persoonlijke missie gekomen: ik bied ruimte en perspectief om te stralen! In deze visualisatie werd ik in een helikopter in een rampgebied neergezet. Wat ik mij zag doen was mensen in de ogen kijken, begrip tonen en hun een perspectief bieden met wat zij nog hadden in plaats van mee te gaan treuren met wat hun was overkomen. Anderen gingen troosten, puinruimen of hulp coördineren. Zij hadden een andere missie en talent. Later ben ik via de krachtige ODC-meting erachter gekomen dat mijn unieke talent gebaseerd is op het verbinden van mijn analytisch vermogen met mijn communicatieve kracht om in samenwerking te vernieuwen en te groeien en dat met oog en sensitiviteit voor de behoeften van betrokkenen. Dit alles heb ik niet met mijn ratio bedacht, maar het is ontstaan door aandachtig het persoonlijk onbewuste ruimte te geven. Ik leef steeds bewuster mijn talenten met mijn persoonlijke missie als kompas. Mijn missie heb ik vervolgens vertaald in een steeds duidelijker wordende visie wat ik met Oei voor Groei beoog. Dit geeft richting, vertrouwen, energie en rust. Zowel in werk als dagelijks leven.

  Kortom, zonder persoonlijke missie is het moeilijk richting te geven aan je leven en echte keuzes te maken. Heb je deze wel helder dan ligt de weg open naar werken en leven met meer resultaat, minder moeite en meer vrijheid.

  Hoe groot is jouw verlangen om je persoonlijke missie te ontdekken en te leven?
  Like, Tweet, Share deze pagina en laat een reactie achter.

  Zet een eerste stap richting lonkend perspectief  Lees hier  ervaringen van anderen die jou voorgingen.

   

  Laat een reactie achter:

  >