
Heb jij je ook heilig voorgenomen om het vanaf nu anders te doen? Om meer je hart te volgen en je talenten ten volle in te zetten. En echte keuzes te gaan maken, beter je grenzen aan te geven en geen uitstelgedrag meer te vertonen. Om je niet meer te laten belemmeren door vecht-, vlucht-, of bevriesgedrag. Met als prettig vooruitzicht minder stress te ervaren en met meer plezier en flow te werken en te leven…
Of geloof jij er niet (meer) in? Denk jij dat de oorzaak en sleutel voor verandering niet bij jou ligt, maar bij anderen? Bij je collega’s, leidinggevenden, de organisatiecultuur of zelfs de nieuwe wetten van de hedendaagse maatschappij.
Goede voornemens alleen of een fatalistische slachtofferrol gaan zeker jouw situatie niet ten positieve veranderen. Grote kans dat je dan in je eigen verhaal blijft hangen en herhalend gedrag gaat vertonen. 1x is toeval, 2x opmerkelijk en 3x een patroon…
Vaak zijn mensen op zoek naar antwoorden, zekerheden en bewezen methoden voordat ze uit hun comfort zone durven te stappen. Uit angst om in onverwachte en ongewenste situaties te belanden. Familie, vrienden, kennissen en adviseurs genoeg om je van tips, meningen, methodes en oplossingen te voorzien. Met genoegen putten ze uit hun arsenaal opgedaan vanuit eigen kennis, opleiding en ervaring.
Het probleem is alleen dat zij jou niet zijn en dus niet kunnen weten wat jij nodig hebt om te veranderen. De enige die dat kan onderzoeken ben jijzelf. En alleen als jij kan voelen dat het ‘klopt’ is de kans het grootst dat jij naar je antwoorden en inzichten gaat handelen.
Je kunt anderen wel als hulpbron inzetten, maar het is aan jou om te beoordelen wat voor jou helpend is en wat niet. Het grote verschil tussen een adviseur en een coach is dat een adviseur jouw antwoorden probeert aan te dragen, terwijl een goede coach jouw helpt bij het stellen van de juiste vragen en jou faciliteert om bij je eigen antwoorden te komen.
De juiste antwoorden krijg je door de tijd te nemen om jezelf de juiste vragen te stellen en vervolgens aandachtig naar jezelf te luisteren en je te verbinden met je unieke potentieel. En bewust te zijn als er innerlijke stemmen zijn die jou afleiden van wat je werkelijk wilt en nodig hebt. Ieder mens heeft ze. Bekende voorbeelden van deze innerlijke ikken zijn de pleaser, de perfectionist, de onzekere.
Daarom van mij geen antwoorden, maar louter vragen. Vragen die jou helpen bij betekenisvolle transities*:
- Urgentie of verlangen om te veranderen. Wat maakt het waard om uit je huidige situatie en verhaal te stappen? Ben je bereid om oude patronen los te laten ook al weet je nog niet precies wat je ervoor terugkrijgt?
- Verbinden met een lonkend perspectief. Hoe ziet jouw gewenste situatie eruit? Wat ervaar en doe jij dan dat je er blij van kan worden? Met en voor wie?
- Bewust zijn van helpende en belemmerende patronen. Welk gedragspatronen houden jou in de huidige situatie? Welke talenten, competenties en gedrag zijn juist helpend om richting gewenste situatie te bewegen?
- Moed om uit je comfortzone te komen en te experimenteren met nieuw gedrag. Wat is een eerste stap die je kan zetten richting lonkend perspectief? Is er nog iets wat er nodig is om deze stap te kunnen zetten?
- Volharden wanneer je het even niet weet. Wat heb jij nodig om niet terug te vallen op oud gedrag bij tegenslag? Hoe blijf jij in verbinding met je lonkend perspectief?
- Creëren van reflectiemomenten en leerervaringen. Hoe zorg jij ervoor dat je af en toe stilstaat in de waan van de dag? En wat en hoe leer je van je ervaringen voor de volgende stap?
* Waar ‘je/jij’ staat voor persoonlijke transities kun je ook ‘jullie’ lezen in het geval van transities binnen teams of organisaties.
Het beantwoorden van deze vragen en ernaar handelen is niet altijd even eenvoudig.Was dit wel het geval geweest dan had je de transitie allang voltooid. Ook wijzigen antwoorden in tijd en veranderende omstandigheden. Vergeet niet dat het proces minstens zo belangrijk is als het resultaat. Het telkens weer aandacht geven geeft verdieping en voortschrijdend inzicht.
Creëer daarom op zijn tijd ruimte om met aandacht naar de juiste vragen te kijken. Kijk wat jou helpt om (innerlijke) rust- en reflectiemomenten te creëren. Zodat je de vraag achter de vraag kunt zien. En beantwoord de vragen niet alleen met je hoofd, maar vooral ook vanuit je hart.
Vraag hulp waar nodig, maar blijf zelf verantwoordelijk. Je hoeft niet alles zelf te doen. Betrek familie, vrienden en collega’s bij het creëren of toetsen van je antwoorden. Beschouw alles als input en bepaal zelf wat wel of niet waardevol en helpend is.
En kom je er niet uit…, zoek een goede coach. Hij/zij kan je helpen bij het formuleren van de juiste vragen, het ontsluiten van je echte antwoorden, het doorbreken van je patronen en het in beweging komen en blijven…
Lees hier wat Persoonlijk Coaching voor jou kan betekenen
Ik wens je veel innerlijke wijsheid, moed en plezier op je reis richting lonkend perspectief…