fbpx
Oei voor Groei
Delen is creëren

Sinterklaastip: Wat dicht jij jouw Team toe?

Wie herkent de sinterklaasstress niet? Ben jij al klaar met alle cadeaus, gedichten en surprises voor jouw dierbaren? Ikzelf ben thuis conform de familietraditie de last-minute-just-in-time-Piet. Ben nog niet begonnen, maar begin nu wel de kriebels te krijgen.

Waar te beginnen? Laat ik starten met degene wiens lootje ik heb getrokken – ik verraad even niet wie ik heb getrokken, want je weet nooit wie er meeleest. Wat zal ik kopen, wat is een toepasselijke surprise en hoe kom ik tot slot tot een humoristisch en tegelijk educatief verantwoord gedicht.

Creëren start vaak met associeren. Waar denk ik top-of-mind bij iemand aan? Aan welke kwaliteiten, minder goed eigenschappen, bloopers? En welke boodschap heb ik als ‘coachende’ Piet om hem of haar te ondersteunen in persoonlijke ontwikkeling? Bij je eigen familieden is deze excercitie nog wel te doen, maar hoe zou dit zijn wanneer jij dit zou moeten doen voor het team waarin jij werkt of waaraan jij leiding geeft?

Hoe goed ken jij jouw team? Ik daag jou uit een kort gedicht voor jouw leidinggevende of een van jouw collega-teamleden te maken of in ieder geval over onderstaande inspiratievragen na te denken. Bij voorkeur voor iemand binnen het team die jij nog niet zo goed kent of bij wie jij nog geen echte ‘klik’ voelt of zelfs bij jou irritatie oproept.

  1. Waar denk jij bij deze persoon het eerste aan en welk gevoel heb jij daarbij? En is dit gevoel helpend of belemmerend voor samenwerking?
  2. Welke passie, talenten en kwaliteiten dicht jij hem/haar toe? In welke situatie(s) heb jij deze ervaren?
  3. Welke ‘fouten’ en bloopers heb jij hem/haar zien maken? Wat is hierbij zijn/haar valkuilgedrag?
  4. Wat zou deze persoon kunnen helpen om zijn/haar ontwikkelpotentieel verder te benutten en valkuilgedrag te voorkomen in de context van de teamtaak?
  5. Wat zouden jullie kunnen doen om elkaar beter te leren kennen en elkaar te helpen bij het bereiken van jullie persoonlijke en teamdoelen?

Misschien is deze uitdaging voor deze Sinterklaas te kort dag, maar wellicht voor volgend jaar een idee of voor de eerste teamsessie van het nieuwe jaar?

Elkaar kennen en met elkaar in dialoog zijn is de basis voor de ontwikkeling naar een high-performing team. Over wat een ieder drijft, waar hij/zij goed en minder goed in is en wat zijn/haar ontwikkelpotentieel en valkuil is. En hoe de teamleden elkaar hierin kunnen helpen.

Kun je niet wachten tot Sinterklaas? Neem dan contact op. Ik help jou graag om aan een high-performing team te bouwen binnen haar context, teamtaak en teamdoel.

Ik wens je alvast een gezellig Sinterklaas!!

Oei-voor-Groei-Piet.

Laat een reactie achter:

>