fbpx
Oei voor Groei
Delen is creëren

Hoe stimuleer jij effectief gedrag om daadwerkelijk resultaat te behalen?

    Ben jij een van de velen die moeite hebben om hun dromen op het gebied van werk, relatie, gezondheid en/of persoonlijke ontwikkeling te realiseren? Je zult niet de enige zijn. Veel mensen blijven steken in de droomfase, omdat zij deze niet weten te vertalen in concrete acties. Anderen starten vol inspiratie met nieuwe uitdagingen, maar haken af en vallen terug in oud gedrag. We weten vaak wel wat we willen of goed voor ons is, maar we doen of durven het niet. We onderschatten dat echte veranderingen draaien om gedrag en dat dit aandacht, tijd en energie kost.

    Veel mensen weten hun dromen niet te vertalen in gedrag, waardoor de gewenste verandering mislukt. Resultaat: verlies in geïnvesteerde tijd, geld en energie met alle teleurstelling, frustraties en ondermijning van het zelfvertrouwen van dien. Wat te doen om dit te voorkomen?

    Intenties alleen zijn niet voldoende om veranderingen te realiseren. Slechts 1 op de 5 mensen houdt een goed voornemen langer dan 2 jaar vol. Het is belangrijk voldoende tijd te nemen om erachter te komen wat je echt belangrijk vindt in je zakelijk en/of persoonlijk leven. Stel jezelf hierbij haalbare doelen. Dit is echter niet voldoende als je deze doelen niet om weet te zetten in benodigd gedrag.

    Gedrag is de zwakke schakel tussen plannen en resultaten. Veranderingen lopen meestal vast omdat het niet lukt ons gedrag blijvend aan te passen. Je hebt als professional je huiswerk goed gedaan door je zakelijke en persoonlijke doelen vertaald te hebben in een plan, maar stel jezelf de vraag in hoeverre je in je plan rekening hebt gehouden met verandering van gewenst gedrag van jezelf en je omgeving. Bedenk hierbij dat maar 5% van ons gedrag bewust en gepland tot stand komt. 95% is echter onbewust en automatisch. Het is dus maar de vraag wat je vooraf kunt plannen en welke andere maatregelen je kunt treffen om gewenst gedrag te beïnvloeden.

    Succesvolle veranderingen verbinden Dromen-Durven-Doen. Ben Tiggelaar geeft in zijn bestseller ‘Dromen, Durven, Doen’ suggesties om leiding te geven aan je (eigen) veranderproces. De droomfase draait erom dat we doelgerichte en concrete gedragsintenties formuleren. Doel van de durffase is om de moeilijkste verandermomenten voor te bereiden. Zo voorkomen we terugval in oude, effectieve gewoontes. De derde fase is doen. Bedoeling is om het gewenste gedrag te beginnen, te meten, te belonen en vol te houden.

    Hierbij enkele praktijktips:

    • Dromen kunnen alleen uitkomen als je ze vertaalt naar concreet gedrag: meetbaar, actief en persoonlijk. Bijvoorbeeld: Elke dag begin ik met een werkschema met hooguit vijf taken, waarin ik begin met de moeilijkste klussen die bijdragen aan mijn doel. Ik reserveer twee tijdslots van een half uur om mijn mails, social media en telefoontjes te doen.
    • Meten en belonen hebben meteen invloed. Met name bij gedrag dat niet ‘vanzelf’ leuk is, is dit een waardevolle aanpak. Bijvoorbeeld: Aan het eind van elke dag meet ik welke taken ik heb afgerond. Ik herplan onvoltooide taken en… ik beloon mijzelf op een etentje met mijn partner als ik mijn nieuwe wijze van werken twee weken volhoud.
    • Zoek mensen die in je geloven en die je willen hebben bij belangrijke veranderingen. Dat motiveert enorm. Bijvoorbeeld: Ik deel mijn nieuw werkpatroon met mijn privé en zakelijke partners en vraag hen mij hierin te motiveren en mij erop aan te spreken als ik in oud gedrag terugval.
    • Anticipeer actief op crisismomenten. De kans op doorzetten neemt hierdoor toe met een factor drie of vier. Veel mensen zien wel problemen, valkuilen en dreigingen, maar maken niet de stap naar mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld: Zet je telefoon uit als je bang bent afgeleid te worden; zet een (kook-)wekker op je bureau om je te houden aan geplande werkschema; plan structurele sportafspraken om te voorkomen dat je elke avond doorwerkt.
    • Denk niet in termen van slagen of falen, maar in termen van leren. Als je je doelen echt belangrijk vindt, kun je niet mislukken, maar alleen leren onderweg.
    • Volhouden is de kunst. Realiseer je dat je soms lange tijd je gedrag en resultaten moet blijven meten om je winst te behouden.

    Kortom, dromen kunnen alleen uitkomen als je ze vertaalt naar concreet gedrag en deze effectief weet te beïnvloeden. Door te oefenen met de droom-, durf- en doe-principes, leer je hoe je effectiever kunt leren. Hiermee vergroot je de kans dat je jouw zakelijke en persoonlijke doelen daadwerkelijk verwezenlijkt.

    Graag hoor ik je reactie op dit artikel! Welke tips heb jij om effectief gedrag te stimuleren? Laat hieronder een reactie achter!

    Laat een reactie achter:

    >