fbpx
Oei voor Groei
Delen is creëren

(H)erken je Olifant en Berijder en effen de weg naar succes!

Als de Olifant en haar Berijder elkaar tegen werken is het moeilijk doelen te realiserenolifant en berijder
De gebroeders Heath hanteren in hun boek Switch: Veranderen als veranderen moeilijk is een mooie metafoor: Als de Berijder (ratio) en de Olifant (emotie) het oneens zijn over de te volgen richting heb je een probleem om je bestemming (doel) te bereiken. De Berijder kan tijdelijk zijn zin krijgen, maar de Berijder kan een potje touwtrekken tegen zo’n enorm beest niet lang volhouden. Hij raakt uitgeput.

Deze metafoor is zowel van toepassing op individuen als op organisaties. Misschien herken je het wel? Je hart wil iets anders dan het hoofd beslist, waardoor je een energielek voelt. Of jouw organisatie of organisatieonderdeel lijkt een koers te varen die niet strookt met de ambities en kernwaarden van haar medewerkers met als gevolg dat doelen niet meer gehaald worden en de motivatie en vitaliteit van medewerkers afnemen.

Uitputting ligt op de loer
Als deze onbalans in ratio en gevoel structurele vormen  aanneemt  kan dit jouw groei of die van jouw organisatie in de weg staan. Het is mij een paar jaar geleden overkomen. Ik raakte behoorlijk uitgeput na een jaar lang heel slecht slapen van de pijn. Achteraf bleek de oorzaak een, gelukkig goedaardig, gezwel in mijn ruggenmergkanaal. Tegelijkertijd ben ik ervan bewust dat mijn hart en hoofd al enige tijd in conflict leefden. Mijn werk, waarin ik altijd succesvol was geweest, begon na meer dan 10 jaar als routine te voelen. Toch bleef ik dit plichtsgetrouw en vol overgave doen, hoewel mijn hart niet meer gepassioneerd was.  Ik wil niet zover gaan dat mijn fysieke situatie van toen het gevolg is geweest van de disconnectie tussen hart en hoofd, maar toch…

Succes is dichtbij als hart en hoofd weer verbonden zijn
Als hart en hoofd weer helemaal verbonden zijn, dan gaat de energie weer stromen. Nu ik weer een gezonde geest in een gezond lichaam heb, doe ik met Oei voor Groei wat ik echt wil: professionals en organisaties begeleiden om (weer) succesvol te zijn door zakelijke en persoonlijke groei met elkaar te verbinden. Met diepgang en beide benen op de grond; door mens en resultaat met elkaar te verbinden. Deze ommekeer ervaar ik ook bij mijn cliënten: weer vanuit hun kracht en passie succesvol zijn. Zoals een van mijn cliënten zei: ‘Sinds ik naar mijn hart luister komt al het goede op mijn pad.’

Effen de weg naar succes
Het recept achter succesvolle veranderingen is voor organisaties en individuen hetzelfde:

  1. Wat wil je bereiken? Maak je droom zo concreet mogelijk om richting aan uw energie en acties te kunnen geven.
  2. Welke versterkende en belemmerende elementen en overtuigingen zijn er? Focus op de kwaliteiten en niet op de beperkingen.
  3. Wat ga je doen om je doel te bereiken? Kom in actie in stappen die te overzien zijn.

En nu is de beurt aan jou.

Wat kan JIJ DOEN om je pad naar succes te effenen?

Waaraan ben JIJ bereid je te committeren om te DOEN wat je gaat helpen om jouw Olifant en Berijder met elkaar te laten samenwerken?

Ik kijk ernaar uit je ideeën, tips en gedachten hierover te lezen. Type ze simpelweg in het commentaarveld hieronder.

Begeleiding nodig? Lees hier anderen die jou voorgingen…

En vergeet niet om je contacten te laten weten over dit blogartikel via Twitter, Facebook, Linkedin of via je eigen blog of nieuwsbrief.

Droom grote doelen, focus op je kwaliteiten, en kom in actie!
Je weg naar succes is dichterbij dan je denkt.

Ik wens je jouw succes van harte toe!

Han

Laat een reactie achter:

>