fbpx
Oei voor Groei
Delen is creëren

Een stralend, bewust en succesvol 2013!

Hoe is jouw start van het nieuwe jaar? Allereerst iedereen nog een stralend 2013 vol gezondheid en voorspoed, zowel zakelijk als privé. De voorpagina van een landelijke krant kopte de eerste week van het jaar echter anders: ‘Somberheid troef voor nieuwe jaar. Het nieuwe jaar begint met goede voornemens, maar sombere vooruitzichten’. Hoe ga jij om met dergelijke berichten? Laat jij je vangen door de sombere vooruitzichten of neem jij zelf de regie en maak jij je eigen keuzes?

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2013? Heb jij deze al vertaald in meetbare persoonlijke en zakelijke doelstellingen en een uitvoerbaar plan? Ikzelf heb een haat-liefde verhouding met het stellen van ‘targets’. Enerzijds zijn deze onmisbaar om richting te geven aan je keuzes en inspanningen en om vooruitgang en bijsturing mogelijk te maken. Anderzijds leidt het te vaak tot blindstaren op het resultaat, terwijl de weg ernaartoe minstens zo belangrijk is.

Vaak worden targets te snel en oppervlakkig gedefinieerd en gaan zij voorbij aan de daadwerkelijk gewenste verandering. Als voorbeeld beschreef ik in mijn artikel ‘Cultuur binnen hoger onderwijs? Maak het tastbaar!‘ hoe de onderwijswereld geregeerd wordt door harde targets als in- en uitstroom van studenten en daarmee vaak onbedoeld de gewenste cultuurverandering benodigd voor kwalitatief hoger onderwijs tegenwerkt. Uit mijn coachtrajecten binnen het HBO weet ik dat veel docenten – terecht dan wel onterecht – eenzijdige sturing op targets en bijbehorende administratieve last ervaren als een belemmering voor het invullen van hun professionele ruimte om aan echte kwaliteitsverbetering van hun vakgebied te kunnen werken. Maar ook in andere sectoren speelt soortgelijke problematiek.

Ook op persoonlijk vlak kun jij je jezelf te snel doelen stellen. Door stress op het werk kun je jezelf opleggen om minder over te werken en meer tijd aan je gezin te besteden. Op zich  goede voornemens, maar is het voor de langere termijn niet minstens zo effectief om juist extra tijd en ruimte te investeren om erachter te komen wat de oorzaak van jouw stress is en wat er nodig is om jouw in je kracht te zetten en je talenten maximaal te kunnen inzetten? Uit de feedback van mijn cliënten blijkt steeds weer hoeveel ruimte het geeft om de wortels aandacht te geven in plaats van deze te negeren en de symptomen te bestrijden.

Neem daarom tijd om aandachtig je verlangen en uitdaging en vanuit verschillende perspectieven en op verschillende niveaus waar te nemen zonder direct naar de oplossing te schieten. Dieper bewustzijn geeft jou de mogelijkheid om de essentie aan te pakken en duurzaam te veranderen.

Heb jij al mijn gratis e-book ‘Perspectief om te stralen!’ gelezen?  Het geeft jou praktische inzichten en handvatten om regie te nemen over je eigen werk en leven. Nog niet gedownload? Vraag hier je gratis exemplaar aan. Bewust zijn van jouw persoonlijke missie, visie, talenten en belemmeringen en deze vervolgens omzetten in actie helpen je meer resultaat te behalen met minder moeite en meer vrijheid.

Wil jij ervaren hoe prettig het is om te werken met talenten die van nature bij je horen en te leren hoe jij je talenten voortaan in kunt zetten in je werk en in je leven? Neem contact op voor een persoonlijk gedrags- en drijfverentest of schrijf je in voor de inspiratieworkshop ‘Leef je talent’ op zaterdag 26 januari.

Wat helpt jou om van 2013 een goed jaar te maken? Laat het weten door een reactie achter te laten…

Ik wens je een stralend, bewust en succesvol 2013!

Han

 

Laat een reactie achter:

>