Een op de vijf Nederlandse werknemers is ontevreden. Maar geluk maak je voor een groot deel zelf. Ook als werknemer. Eerder gaven we “Tien tips om gelukkiger te zijn op de werkplek”. In deze blog gaan we dieper in op tip 1: Focus op je echte talenten en passie in plaats van op aangeleerde kwaliteiten.
Door je niet op jouw talenten en passie te richten, verlies jij op den duur meer energie dan er binnenkomt waardoor stressklachten en burn-out op de loer liggen. Dat bewijzen de verschillende cijfers nog maar eens. Volgens Werksite.nl verlangt 78 procent van de werknemers naar een heel ander beroep en de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO laten zien dat meer dan een op de acht werknemers burn-outklachten heeft.
Hoe goed ken jij jezelf? Weet jij wat jouw talenten zijn? Ik stel deze vraag regelmatig en het blijkt dat velen moeite hebben met het beantwoorden van deze vraag. Bijvoorbeeld, in de speedcoachsessies die ik regelmatig verzorg bij een interimbureau komen de (interim) managers vaak niet verder dan een opsomming van hun CV of komen zij met containerbegrippen als resultaat- en mensgericht. Terwijl het juist in deze tijd belangrijk is je te onderscheiden als persoon. Wie je bent is minstens zo belangrijk als wat je kunt.
ODC meet en verbindt gedrag, competenties, drijfveren en talent
Er is een verschil tussen natuurtalent en aangeleerde kwaliteit. Mensen kunnen ergens goed in zijn, maar onder druk valkuilgedrag vertonen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die normaliter communicatief zeer vaardig is, maar in een conflict zich terugtrekt en uit contact gaat. Of de gestructureerde persoon, die bij deadlines in de stress schiet en perfectionistisch gedrag vertoont. Er is dan sprake van een aangeleerde kwaliteit, veelal ontwikkeld uit een overlevingsmechanisme, bijv. om te kunnen omgaan met angst voor afwijzing of voor falen. De vraag is of een functie als communicatiemanager in een politieke omgeving of een analist die met korte tijdslijnen moet werken wel geschikt is voor de personen in deze voorbeelden.
Kortom, waar anderen jou om waarderen is niet altijd jouw natuurtalent. Ook functie- en salarisniveau is geen graadmeter in dat opzicht. Het gebeurt nog te vaak dat iemand op de verkeerde plek zit, omdat zowel de werkgever als de werknemer vaak niet inzien dat het om een kwetsbare kracht gaat in plaats van om een natuurtalent. Met alle risico’s van dien.
Hoe dan inzicht te krijgen in natuurtalenten?
- Krijg inzicht in energiegevers en energieslurpers. Wat gaat je met gemak af en brengt je in een ‘flow’ en wat kost je energie en levert regelmatig stress op?
- Beschouw jouw levensverhaal en vind de rode draad. Wat zijn de memorabele momenten waarin jij je in je kracht voelde. Wat deed jij toen? Welk talent zette jij in?
- Doe de ODC test. Deze unieke gedrags- en drijfverentest maakt transparant wat iemands natuurtalent is en wat zijn/haar kwetsbare kracht. Ook maakt het (valkuil-) gedrag en ontwikkelpotentieel inzichtelijk.
Vraag hier meer informatie over de ODC meting aan
Inzicht in iemands natuurtalent stelt diegene en zijn of haar leidinggevende in staat om voor een werkinvulling te zorgen die passend is. Daardoor wordt meer resultaat behaald met minder moeite en meer vrijheid. Een win-win voor zowel werkgever als werknemer. Lees bijvoorbeeld de aanbeveling die ik van een cliënt ontving.
“Han heeft mij laten ontdekken wie ik werkelijk ben. Met name een creatieve persoon en niet een prater. Mijn kracht is creëren en niet presenteren! Han heeft mij ook geleerd dat ik keuzes moet maken over wat ik doe (zowel op mijn werk als privé) en waar ik mijn creativiteit kan inzetten. Zo heb ik voor het eerst in mijn beoordelingsgesprek gefocussed op mijn kwaliteit, en heb ik voor het eerst alleen maar complimenten gekregen…. Leuk, efficiënt, en vreedzaam! Ik heb ook veel nieuwe projecten voor mijn toekomst als Fransman in Nederland!”- Jerome, manager Customer Service van een internationaal cosmeticabedrijf.
Samengevat, wees bewust van het verschil tussen natuurtalent en aangeleerde kwaliteit. Inzet van aangeleerde kwaliteiten leidt onder druk tot valkuilgedrag en energieverlies. Stress en burn-out liggen dan op de loer.
Focus daarom op natuurtalenten. Dit leidt tot meer resultaat met minder moeite en meer vrijheid.
Vraag hier meer informatie over de ODC meting aan