Deel 3 – Ga op reis, experimenteer, leer, geniet en volhard
Deel 3 – Ga op reis, experimenteer, leer, geniet en volhard
In deel 2 van de inspiratiereeks ‘Op weg naar persoonlijk leiderschap‘ hebben we de weg richting lonkend perspectief verkend. In deel 3 nodigen we jou uit op reis te gaan.
Soms weten mensen wel waar zij naar toe willen en wat zij hebben los te laten, maar kunnen of durven zij niet uit de comfortzone te stappen. Met als gevolg dat de status quo gehandhaafd blijft en de gewenste verandering uitblijft. In veel gevallen is stilstaan achteruitgang. Denk aan de mensen om je heen die vanuit een onbevredigende situatie al tijden roepen dat ze hun baan opzeggen, hun relatie verbreken, hun perfectionisme loslaten etc., maar waarvan in de praktijk niets terecht komt, waardoor zij gevangen lijken in hun situatie.
Kern van het probleem is dat er moed nodig is om de eerste stap te zetten. De comfortzone heet niet voor niets zo en brengt jou iets ondanks dat jij een urgentie of verlangen voelt om deze te verlaten. Wees bewust van wat dat is. In de meeste gevallen is dat een stukje veiligheid of zekerheid waardoor jij bij elke stap die jij probeert te zetten voortdurend de tegenkracht voelt om terug te keren naar de comfortzone.
Oefening: Hoe ziet jouw patroon er in jouw comfortzone uit? Wat brengt jou deze en wat kost het je?
Neem daarom de tijd om jezelf rationeel en emotioneel te verbinden met het lonkend perspectief. Om werkelijk te voelen waar je het voor doet. Zonder een betekenisvolle bestemming die een daadwerkelijk appèl op jou doet zal jij moeilijk in beweging komen.
Realiseer je dat de eerste stapjes onwennig en soms eng zijn. Dit is niet meer dan logisch want anders had je de stap allang gezet.Angst ervaren en toch je hart volgen is hierbij het devies. De gedragspatronen in jouw comfortzone zijn vaak al een leven lang onderdeel van jou. Erken dat zij jou heel wat gebracht hebben en misschien nog veel brengen, maar dat deze (overlevings-)mechanismen nu niet meer effectief zijn. Realiseer je ook dat er vaak sprake is van een uitgestelde beloning. Door los te laten zul je in het begin ongemak of angst ervaren, terwijl de beloning van bijv. meer rust, ruimte of resultaat zich pas later aandient of in ieder geval de bewustwording hiervan.
Houd rekening met de volgende valkuilen:
Emotie wegdrukken leidt tot doorzeuren. Een grote valkuil is de emotie die bij dit mechanisme hoort, zoals angst, verdriet of boosheid weg te drukken. Wanneer het geen aandacht krijgt, blijft het onderhuids aanwezig en blijft het doorzeuren.
Van uitstel komt afstel. Vaak zie ik mensen de actie uitstellen die behoort bij de kans en het besluit die zij nemen in het kader van hun lonkend perspectief en persoonlijk leiderschap. Het voornemen is er wel, maar de daadwerkelijke actie wordt uitgesteld onder het mom van ‘ik doe het zodra de tijd er rijp voor is’ of ‘het was nog even te hectisch’. Het risico is dat de tijd er nooit rijp voor is en de waan van de dag blijft regeren waardoor uitstel afstel wordt.
Met grote stappen snel thuis betekent vaak terug naar af. Ook gebeurt het vaak dat men te grote stappen ineens wil zetten om het gewenste resultaat te behalen. Gevolg is dat de stappen te groot zijn om te overzien en men niet weet waar te beginnen of dat de angst die ineens overbrugd moet worden te groot is. De kans op opgeven voordat men er aan begonnen is dan levensgroot aanwezig.
Tips om op reis te gaan:
Start en experimenteer met kleine stapjes. Focus op de stap die je vandaag of morgen al kunt doen. Experimenteer in een veilige omgeving. Oefen bijvoorbeeld met het stellen van grenzen, het benoemen van gevoelens en behoeften in de huiselijke situatie of bij een goede collega voordat jij dit bij de leidinggevende doet die jou overvraagt en waarbij jij geen ruimte voelt.
Geef aandacht aan de emotie of gedachten die bij loslaten hoort. Druk het niet weg, maar geef aandacht aan de plek waar de emotie of gedachte zich aandient. Stel deze plek de volgende vragen: Wat wil het zeggen? Wat heeft het nodig? Zodat de emotie zich gehoord voelt en kleiner wordt en er ruimte ontstaat om een volwassen besluit te nemen.
Organiseer hulpbronnen. Vraag je af wat jou kan helpen om daadwerkelijk actie te ondernemen. Dit kan door jouw voornemen te delen met een vriend, collega of leidinggevende om jou eraan te herinneren, ook wanneer jij in jouw valkuil stapt, of het aangaan van een commitment door het in jouw agenda te zetten, de commitment bij iemand uit te spreken of jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen.
Reflecteer en leer. Gebruik bijvoorbeeld het in het vorig deel beschreven 5-G model om te reflecteren op leerzame gebeurtenissen. Leer ervan en pas het geleerde toe in de praktijk.
Koester de succesmomenten en volhard. Noteer aan het eind van elke dag of week jouw succesmomenten. Hoe klein ze ook zijn. Deel ze en vier ze. Dit zijn jouw aanmoedigingen om door te gaan.
Oefening: Wat heb jij los te laten? Wat heeft het nodig? Wat is de eerste kleine stap die je hierin kunt doen?
Samengevat, Zonder beweging geen verandering en de reis is belangrijker dan de bestemming. Start met kleine stapjes, experimenteer, leer en geniet!
In dit deel hebben we stilgestaan bij de moed die het vraagt om op weg te gaan richting lonkend perspectief. En welke valkuilen je tegenkomt en hoe hiermee om te gaan. Vanzelfsprekend doe je dit niet op een achternamiddag, want dan had je dit allang gedaan. Alles begint met bewustzijn. De oefeningen helpen je hierbij. Meer hulp nodig?