fbpx
Oei voor Groei
Delen is creëren

De wereld draait door – Steun Oekraïne

De wereld draait door...

Ik merk dat deze dubbelzinnige tekst bij me 'plakt'. Enerzijds is er de hartverscheurende oorlog in Oekranie en aan de andere kant zie ik dat het leven hier in Nederland ook gewoon doorgaat. Waarbij het carnavalsgebeuren wel als absurdistisch aanvoelt.

Begrijp me niet verkeerd, ik keur het niet af. Ik gun een ieder zijn/haar plezier, zeker na alle beperkingen van de pandemie. En toch voelt het vreemd...

Wat hier schuurt is het raakvlak tussen de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Wat kunnen we doen en wat is buiten onze macht in een situatie die op zijn zachts gezegd ongemakkelijk voelt. Dat uit zich bijvoorbeeld in angst, boosheid of juist gelatenheid (lees: vlucht).

In mijn coachsessies nodig ik vaak mensen uit om regie te nemen door hun cirkel van invloed te vergroten of hun cirkel van betrokkenheid te verkleinen. Zodat ze niet onnodig energie verliezen via bovenmatige angst of frustratie.

Ik realiseer me dat dit niet altijd even makkelijk is. Zeker in situaties die menselijk leed of ogenschijnlijk onrechtvaardigheid betreffen.

Wat helpend kan zijn is je eigen emotie te onderzoeken. Wat maakt het dat het me raakt? Wat wil de angst of boosheid zeggen?

Niet zelden ontdek je dat de situatie een eigen thema raakt waar je gevoelig voor bent.

Die bewustwording helpt je emotie proportioneel te maken naar de situatie en "kloppende" keuzes te maken en regie weer terug te nemen.

En ja, dat geeft weer rust en ruimte...

En dat is welkom in onze doordraaiende wereld...

Voor degenen die zich afvragen wat we wél kunnen doen binnen onze cirkel van invloed:

Help de Oekraïners (en jezelf) met dit tijdelijke aanbod waarvan de opbrengst volledig naar giro 555 gaat.

Andere suggesties:

De VN Vluchtelingenorganisatie (UNHCR, the UN Refugee Agency) verwacht dat zo'n 4 miljoen mensen op de vlucht zullen slaan vanwege de crisis in Oekraïne – bron: https://lnkd.in/dq9S9rSx.

Organisaties in het hele land zetten zich in om geld en spullen in te zamelen en zijn actief in de regio. Een overzicht:

👉 Samenwerkende Hulporganisaties - Giro555 haalt geld op – https://lnkd.in/dFZ3dXp5
👉 War Child Holland zet zich in voor gevluchte kinderen uit Oekraïne – https://www.warchild.nl/
👉 Rode Kruis Nederland is aanwezig in de regio voor noodhulp en gebruikt hiervoor onder andere fondsen van Samenwerkende Hulporganisaties - Giro555 – https://lnkd.in/dg8EYwAz
👉 UNICEF richt zich onder andere op geëvacueerde gezinnen uit Oekraïne – https://www.unicef.nl/
👉 Artsen zonder Grenzen (Médecins Sans Frontières, Nederland) is aanwezig in Oekraïne en in buurlanden – https://lnkd.in/drmc-Qih
👉 Stichting Oekraïne richt zich op het verzamelen en aanbieden van (medische) hulpgoederen – https://lnkd.in/dDSuxW5X
👉 RoomForUkraine koppelt gevluchte Oekraïners die op zoek zijn naar een dak boven hun hoofd aan mensen die hun huis willen openstellen – https://roomforukraine.eu/

Laten we ons steentje bijdragen om de mensen in Oekraïne een glimpje perspectief te bieden...

Laat een reactie achter:

>