fbpx
Oei voor Groei
Delen is creëren
  • You are here:
  • Home »

De ondernemende professional

Wie is de ondernemende professional en welke uitdagingen en behoeften kent hij/zij?

Met ‘de ondernemende professional’ doel ik op de kleine ondernemer, freelancer en zzp-er werkzaam in de professionele dienstverlenende sector. Dat deze groep steeds groter wordt blijkt uit diverse trendonderzoeken. Volgens het CBS zijn er in de afgelopen tien jaar 200.00 zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) bijgekomen. De groep groeide naar 728.000 personen in 2011. De groep zelfstandigen met personeel bleef de afgelopen tien jaar gelijk: 350.000 personen. Op de vraag hoeveel zelfstandigen er in Nederland zijn, kunnen we dus onderhand zeggen dat dat er bijna 1,1 miljoen zijn.

Koploper is de commerciële dienstverlening, waar het aantal zelfstandigen zonder personeel groeide van 214 duizend personen in 2002 naar 302 duizend personen in 2010. Het gaat hierbij vooral om de zakelijke dienstverlening. Voorbeelden van vakgebieden waarin de ondernemende professional werkzaam is: organisatie & ICT advies, coaching, training, marketing & communicatie, ICT-diensten, project-/interimmanagement, financiële diensten, tekstschrijver, hulpverlener, etc.

Over het algemeen wil de ondernemende professional groeien in succesvol ondernemerschap en tegelijkertijd in verbinding blijven met zijn eigen kwaliteiten, passie en drijfveren. Steeds meer is het ontbreken van deze verbinding de directe aanleiding geweest om uit loondienst te gaan en als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Evenzo vaak wordt er onderschat wat ondernemerschap met zich meebrengt en dreigt hij/zij verstrikt te raken in de jungle van activiteiten en gevraagde competenties die het ondernemerschap als professionele dienstverlener met zich meebrengt.

De volgende mindmap geeft een overzicht van de belangrijkste aandachtsgebieden en bijbehorende vragen en behoeften van de ondernemende professional. Ik nodig je uit om dit overzicht met jouw eigen uitdagingen en behoeften aan te vullen of een reactie achter te laten. Zo dragen we samen bij aan een kompas voor de ondernemende professional.


Meer weten? Via deze link kunt u het gratis e-book ‘Succesvol zijn als ondernemende professionals: meer resultaat met meer gemak en plezier’ aanvragen. U ontvangt dan ook het gratis periodieke eZine Groei! voor professionals, leidinggevenden en ondernemers die inspiratie en praktische tips willen om zakelijk en persoonlijk te groeien naar meer resultaat, meer gemak, meer vrijheid.

Laat een reactie achter:

>